Tři jednoduché kroky, které zaručí dlouhověkost Vašeho nového dřevěného výrobku.

Ať už jste si koupili dřevěnou lžičku, misku nebo kvalitní bukové prkénko, samotným používáním se vám může po čase výrobek ze dřeva poškodit, popraskat nebo zkroutit. Naučíme vás jak se správně o tyto výrobky postarat.

V první řadě je zapotřebí si uvědomit, že jste si nezakoupili plastový výrobek, ale „živou“, ručně zpracovanou věc. Živou v uvozovkách, protože ať se vám dřevěný výrobek může zdát z pohledu věci, že jde o věc neživou – není tomu tak. Dřevo a dřevěné výrobky jsou přírodní materiál ze živého stromu a potřebují dýchat. V kombinaci s vlhkostí nebo nadměrným suchem mění své stávající vlastnosti.

Pravidelnou a jednoduchou údržbou vám dřevěná prkénka, misky nebo příbory vydrží i desítky let, tak jak tomu bylo za našich babiček. Určitě si ještě dnes vzpomenete na prkénko, které se u vás doma dědilo z generace na generaci a stále drží tvar, a pokud byste nezatoužili po nové „stylovce“ do vaší kuchyně určitě by se dědilo i nadále!

dřevěné prkénko s chlebem

V zásadě jde o několik faktorů, proč takové prkénko vydrželo doma i po tři generace.

Dřevo se tehdy sušilo pozvolna i několik let uložené ve skladovacích prostorách. Mnohdy jen jako kulatina před pilou. V dnešní době, kdy je kladen důraz zejména na rychlost a množství nikoliv na kvalitu se nařezané truhlářské fošny suší narychlo v sušírnách a vlhkost ze dřeva vyprchá mnohem rychleji, tudíž se mění i vlastnosti požadovaného výrobku.

Dalším neméně zajímavým činitelem bylo i třeba to, že za dob našich babiček, kdy slovo vegetarián bylo považováno skoro za sprosté, se konzumovalo ve velké až nezdravé míře maso a mastné výrobky. Nádherně vyuzená slanina, štangle salámů, pečených mas, nebo prorostlého bůčku. Starší ročníky ještě pamatují stoly prohýbajících se uzenin na rodinných oslavách. Veškeré tyto masové pochoutky byly téměř se železnou pravidelností denně na těchto prkéncích porcovány a uvolňovaly do dřeva velký podíl mastnoty a v zásadě tedy „bránili“ dřevěné prkénko před nežádoucí vlhkostí.

Proto dnes více než kdy jindy je zapotřebí poskytnout dřevěnému výrobku patřičnou péči k tomu, aby vám dlouho vydrželo. Vzpomeňte si, co jste se svým dřevěným, kuchyňským pomocníkem naposled dělali? Nakrájeli například zeleninu opláchli pod tekoucí vodou a odložili do stojánku nebo jen položili na kuchyňskou linku? Nakrájeli kořeněný salám, zrající sýr a prkénko jen „odložili“ do dřezu? Máme pravdu?

V tom lepším případě se vám prkénko jen tak z lehka pokroutilo, v tom horším „chytlo“ plíseň anebo prasklo na půl. Nebo jste ho uložili do myčky? Ouha. To je to nejhorší, co dřevu můžete udělat!

Pokud vám na vašem novém dřevěném výrobku za několik stovek korun záleží určitě pamatujte na tyto tři jednoduché kroky, které vám životnost nového výrobku zaručeně prodlouží.

1. Potřete, vmasírujte, natírejte dvě až tři vrstvy jedlého oleje.

Ihned po nákupu dřevěného výrobku – misky, prkénka, krájecí desky, ale i třeba odkládacího kuchyňského stolku. Postup opakujte jednou až dvakrát za měsíc podle užívání.

2. Ihned po umytí výrobek osušte utěrkou.

Nejlépe papírovou utěrkou. Zamezíte tak přenosu nežádoucích bakterií například z klasické plátěné utěrky. Zavěste na větraném místě. Nenechávejte použité prkénko ležet v dřezu. Jednak se z dřezu do prkénka mohou dostat nežádoucí bakterie a plísně, ale také vám nasaje vlhkost a zkroutí se a popraská.

3. Nedávejte do myčky a neodkládejte na slunci.

Dřevěný výrobek, kterému dopřejete agresivní čistící program ve vaší myčce se vlivem velké vlhkosti rozpíná a sušením zase zkracuje, Dochází tak k popraskání a kroucení výrobku. Sušením na přímém slunci pak dochází k rychlému popraskání.